Transport i spedycja żywności - zasady postępowania
Produkty spożywcze, które każdy klient może nabyć w pobliskim sklepie często, aby znalazły się w tym miejscu, muszą przemierzyć setki, a nawet tysiące kilometrów. Żeby ich spożycie było bezpieczne dla użytkownika, niezwykle istotne są warunki, w jakich są transportowane. Z tego powodu, firmy zajmujące się spedycją i transportem takich wyrobów muszą spełniać szereg wytycznych. Jakie są zasady postępowania podczas transportu i spedycji żywności?
Dostosowanie warunków do przewożonych towarów
Inne zasady przewozu towarów dotyczą produktów suchych, a inne szybko psujących się. Podczas operacji logistycznych uwzględnia się nawet właściwości poszczególnych produktów, ich metody pakowania oraz stan skupienia. Konkretne wymagania uwzględnione są w przepisach krajowych, a także dyrektywach unijnych. Wszystkie te warunki muszą spełniać firmy zajmujące się zagadnieniem, jakim jest spedycja. Kraków i inne pobliskie miejscowości to miasta, w których znajduje się wiele tego typu przedsiębiorstw.
Transport głęboko mrożonych i zamrożonych artykułów spożywczych
Warunki dotyczące przewozu głęboko mrożonych i zamrożonych artykułów spożywczych określa umowa ATP. Można znaleźć w niej informacje dotyczące temperatury, jaka musi panować w komorze pojazdu. Na przykład dla lodów wynosi -20°C, ryb -18°C, innych produktów mrożonych -12°C. Z kolei dla masła +10°C, mleka +6°C, czerwonego mięsa +7°C, a szeroko pojętego nabiału +6°C.
Ważny jest również rodzaj pojazdu wykorzystanego do transportu żywności. Musi być on wyposażony w monitoring temperatury, a także wilgotności. Wszystkie te przyrządy powinny być okresowo sprawdzane przez właściwą instytucję akredytującą.
Higiena przewozu żywności
Przedsiębiorstwa, które zajmują się transportem i spedycją żywności, są zobligowane do zapewnienia wysokiej higieny podczas przewożenia produktów. Dlatego każdorazowo przed załadunkiem kierowca firmy transportowej takiej jak Truckline musi upewnić się, czy komora ładunkowa jest czysta, pozbawiona zapachów oraz szkodników, pleśni i brudu. Do obowiązków tego typu przedsiębiorstw należy też właściwe zabezpieczenie towaru, aby nie uległ zniszczeniu podczas przejazdu. Muszą również znać zasady dotyczące oddzielnego przewozu produktów spożywczych i artykułów przemysłowych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana