Artykuł sponsorowany

Ubój zwierząt rzeźnych w świetle obowiązującego prawa

Ubój zwierząt rzeźnych w świetle obowiązującego prawa

Jakość przemysłowej produkcji żywności ma znaczący wpływ na zdrowie obywateli oraz ich dobrostan. Z tego powodu warunki uboju zwierząt, których mięso trafia do sklepów, musiały zostać opatrzone rygorystycznymi przepisami. Zostały one przedstawione w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa o szczegółowych warunkach przy uboju zwierząt rzeźnych oraz rozbiorze i składowaniu mięsa z 1999 roku.

 

Wymagania dotyczące miejsca uboju zwierząt rzeźnych

 

Miejsce, w którym organizowany jest ubój zwierząt, powinno być usytuowane na terenie wolnym od zanieczyszczeń i szkodliwych związków chemicznych. Musi być także ogrodzone i zabezpieczone przed gryzoniami oraz owadami przenoszącymi czynniki chorobotwórcze. Wnętrze rzeźni powinno być podzielone na strefy czyste i brudne tak, aby wykluczać możliwość zanieczyszczenia mięsa podczas jego produkcji. Zakład powinien być przyłączony do wszystkich wymaganych sieci (kanalizacyjnej, elektrycznej itp.). Wszystkie te wymagania spełnia m.in. skup bydła Anto-Leo.

 

Warunki składowania mięsa i innych części zwierząt

 

Miejsce, w którym trzymane są zwierzęta, powinno być wyposażone w przyrządy do ich karmienia i pojenia, a także stanowisko do badania przedubojowego i izolacji zwierząt podejrzewanych o chorobę. Pomieszczenie do uboju powinno umożliwiać pracownikom bezpieczne i higieniczne wykonywanie pracy. Stanowisko do badania poubojowego musi być podzielone na pomieszczenia, które umożliwią podział poszczególnych części zwierzęcia takich jak skóry, rogi, racice, narządy wewnętrzne, oraz pomieszczenie z chłodnią do przechowywania mięsa. Posadzki we wszystkich pomieszczeniach powinny być wykonane z nienasiąkliwych materiałów i być łatwe do utrzymania w czystości. Miejsce musi być też wyposażone w odpowiednią liczbę umywalek, proporcjonalną do liczby zatrudnionych pracowników.

 

Specjaliści zaangażowani w proces produkcji mięsa

 

Biorąc pod uwagę to, że ubój zwierząt wymaga zachowania określonych standardów technicznych, sanitarnych i lokalowych, warto zastanowić się nad tym, czy nie przekazać zwierząt do uboju firmie prowadzącej skup bydła rzeźnego.Firmy te, poza spełnieniem opisanych powyżej warunków lokalowych, muszą pozostawać w stałej współpracy z powiatowym lekarzem weterynarii, co również wiąże się z kosztami jego wynagrodzenia. Należy wspomnieć także o innych pracownikach rzeźni, którzy często posiadają przygotowanie weterynaryjne lub zootechniczne, a ich zatrudnienie wiąże się z dużymi kosztami.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.