Ubój zwierząt rzeźnych w świetle obowiązującego prawa
Jakość przemysłowej produkcji żywności ma znaczący wpływ na zdrowie obywateli oraz ich dobrostan. Z tego powodu warunki uboju zwierząt, których mięso trafia do sklepów, musiały zostać opatrzone rygorystycznymi przepisami. Zostały one przedstawione w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa o szczegółowych warunkach przy uboju zwierząt rzeźnych oraz rozbiorze i składowaniu mięsa z 1999 roku.
Wymagania dotyczące miejsca uboju zwierząt rzeźnych
Miejsce, w którym organizowany jest ubój zwierząt, powinno być usytuowane na terenie wolnym od zanieczyszczeń i szkodliwych związków chemicznych. Musi być także ogrodzone i zabezpieczone przed gryzoniami oraz owadami przenoszącymi czynniki chorobotwórcze. Wnętrze rzeźni powinno być podzielone na strefy czyste i brudne tak, aby wykluczać możliwość zanieczyszczenia mięsa podczas jego produkcji. Zakład powinien być przyłączony do wszystkich wymaganych sieci (kanalizacyjnej, elektrycznej itp.). Wszystkie te wymagania spełnia m.in. skup bydła Anto-Leo.
Warunki składowania mięsa i innych części zwierząt
Miejsce, w którym trzymane są zwierzęta, powinno być wyposażone w przyrządy do ich karmienia i pojenia, a także stanowisko do badania przedubojowego i izolacji zwierząt podejrzewanych o chorobę. Pomieszczenie do uboju powinno umożliwiać pracownikom bezpieczne i higieniczne wykonywanie pracy. Stanowisko do badania poubojowego musi być podzielone na pomieszczenia, które umożliwią podział poszczególnych części zwierzęcia takich jak skóry, rogi, racice, narządy wewnętrzne, oraz pomieszczenie z chłodnią do przechowywania mięsa. Posadzki we wszystkich pomieszczeniach powinny być wykonane z nienasiąkliwych materiałów i być łatwe do utrzymania w czystości. Miejsce musi być też wyposażone w odpowiednią liczbę umywalek, proporcjonalną do liczby zatrudnionych pracowników.
Specjaliści zaangażowani w proces produkcji mięsa
Biorąc pod uwagę to, że ubój zwierząt wymaga zachowania określonych standardów technicznych, sanitarnych i lokalowych, warto zastanowić się nad tym, czy nie przekazać zwierząt do uboju firmie prowadzącej skup bydła rzeźnego.Firmy te, poza spełnieniem opisanych powyżej warunków lokalowych, muszą pozostawać w stałej współpracy z powiatowym lekarzem weterynarii, co również wiąże się z kosztami jego wynagrodzenia. Należy wspomnieć także o innych pracownikach rzeźni, którzy często posiadają przygotowanie weterynaryjne lub zootechniczne, a ich zatrudnienie wiąże się z dużymi kosztami.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana