Artykuł sponsorowany

W jaki sposób są produkowane kabanosy?

W jaki sposób są produkowane kabanosy?

Kabanos to wyrób wędliniarski, zazwyczaj z mięsa wieprzowego, chętnie podawany jako przekąska na przyjęciach, lub zabierany jest na górskie wędrówki i nie tylko. Obecnie są dostępne w wielu wariantach smakowych, dzięki czemu każdy może dobrać coś pod swój gust. Historia tego wyrobu sięga przełomu XIX i XX wieku. Niewiele osób jednak wie, jak przebiega proces produkcji tej popularnej przekąski.

 

Proces produkcji kabanosów

Kabanosy to wyrób z mięsa wieprzowego klasy pierwszej oraz klasy drugiej. Proces produkcji rozpoczyna się wstępnym rozdrobnieniem mięsa. Następnie należy peklować je na sucho przez 48 godzin. Po upływie tego czasu mięso pierwszej klasy rozdrabniane jest do wielkości około 10 milimetrów, a pozostałe do 8. W ten sposób można uzyskać w przekroju widoczne duże kawałki mięsa najlepszej jakości. Całą masę przyprawia się pieprzem, cukrem, gałką muszkatołową, a przede wszystkim kminkiem. Całość wkłada się do cienkich baranich osłonek o średnicy około 20 milimetrów. Tak przygotowany baton, o długości około 25 cm, poddawany jest procesowi osadzania w temperaturze do 30 stopni. Następnie poddawany jest wędzeniu i pieczeniu w ciepłym dymie. Wewnątrz kabanosa temperatura musi dojść do 70 stopni. Na koniec kabanosy należy ostudzić i poddać suszeniu przez około 3-5 dni, w temperaturze do 18 stopni Celsjusza.

 

Cechy produktu, jakim jest kabanos

Kabanos, tak jak inne wyroby, nie tylko wędliniarskie, powinien charakteryzować się właściwymi cechami. Składa się na to jego: wygląd, kształt, rozmiar, smak, konsystencja i barwa. Profesjonalne masarnie, jak choćby Staropolska Strzecha, zachowują wszystkie te cechy wyrobu. Kabanos to cienka, podłużna kiełbasa w osłonce. Wierzch powinien być lekko pomarszczony. Na owalnym przekroju powinny być widoczne kawałki mięsa, tłuszczu i kminku. Grubość kabanosa to koło 1 centymetr, a długość około 25-35 cm. Złożone na pół batony mają w przegięciu ślad po odwieszeniu. Charakterystyczną cechą tego wyrobu jest wyczuwalny smak peklowanej i delikatnie wędzonej wieprzowiny, a także przypraw, głównie kminku i pieprzu. Właściwie wyprodukowane kabanosy są kruche i suche o zbitej konsystencji. Z wierzchu powinny mieć barwę ciemnobrązową z wiśniowym odcieniem. Wnętrze powinno być ciemnoczerwone z jasnymi i brązowymi punktami.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.