Walory smakowe kiełbas z dziczyzny
Wyroby z dziczyzny odznaczają się nie tylko wysoką zawartością zdrowych dla ludzkiego organizmu składników, ale również unikalnym, pysznym smakiem. Jakie walory smakowe mają kiełbasy z dziczyzny oraz czemu je zawdzięczają? Za pomocą jakich kulinarnych „sztuczek” można podkreślić smak wędlin z dzika, sarny bądź jelenia? Wyjaśniamy szczegółowo te kwestie w artykule.
Niepowtarzalne smaki prosto z lasu
Mięso z dzika, jelenia, sarny i innych zwierząt nazywanych „dziczyzną” pozyskuje się nie z hodowli, lecz podczas polowań myśliwskich. To sprawia, że ma ono unikatowy smak i jest zdrowsze. Zwierzęta żyjące na wolności nie są bowiem karmione pokarmem faszerowanym chemikaliami i antybiotykami, tylko żywią się grzybami, żołędziami, owocami leśnymi, liśćmi i wszystkim tym, co znajdą w lasach. Dzięki temu wyroby i kiełbasy z dziczyzny są bogate w witaminy, minerały, a także odznaczają się niską zawartością wysokonasyconych tłuszczów oraz cholesterolu.
Jak dokładnie smakują kiełbasy z dziczyzny?
„Smak prosto z lasu” nie jest jedynie hasłem marketingowym. Na przykład wędliny z sarniny mają korzenny bądź orzechowy posmak przywodzący na myśl aromaty leśne, a wpływ na to ma właśnie pokarm spożywany przez zwierzęta. Szynki z sarny odznaczają się lekką nutką słodyczy, a szynki i polędwice z dzika i jelenia są aromatyczne, soczyste i kruche. Jednak najlepiej przekonać się o tym samemu, zamawiając kiełbasę ze sklepu z dziczyzną Podlaskie Wyroby. W ofercie tego sklepu znajdują się również pasztety z dzika o słodko-winnym smaku. Wiele osób kupuje kiełbasy z dziczyzny ze względu na ich naturalny posmak, którego nie ma większość wędlin pochodzących z marketów.
Jak wzbogaca się smak kiełbas z dziczyzny?
Nie oznacza to jednak, że smak kiełbas z dziczyzny nie jest ulepszany. Producenci stronią jednak od sztucznych ulepszaczy i preferują tradycyjne metody, by zachować naturalny aromat wyrobów. Jednym z najczęściej stosowanych sposobów na wzbogacenie smaku kiełbas z dziczyzny jest ich wędzenie. Wędzona szynka z dzika lub jelenia smakuje wybornie i świetnie się sprawdzi jako dodatek do kanapek i wielu potraw. Wielu producentów dziczyzny sprzedaje szynkę z sarny, która jest wędzona dymem bukowo-olchowym. Smak kiełbas i pasztetów z dziczyzny ulepsza się również poprzez marynowanie ich lub dodawanie do nich ziół i aromatyzujących przypraw złożonych z takich składników, jak żurawina, czosnek czy jałowiec, które dzięki swoim właściwościom potrafią podkreślić leśny aromat wędlin.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana