Artykuł sponsorowany

Walory smakowe kiełbas z dziczyzny

Walory smakowe kiełbas z dziczyzny

Wyroby z dziczyzny odznaczają się nie tylko wysoką zawartością zdrowych dla ludzkiego organizmu składników, ale również unikalnym, pysznym smakiem. Jakie walory smakowe mają kiełbasy z dziczyzny oraz czemu je zawdzięczają? Za pomocą jakich kulinarnych „sztuczek” można podkreślić smak wędlin z dzika, sarny bądź jelenia? Wyjaśniamy szczegółowo te kwestie w artykule.

Niepowtarzalne smaki prosto z lasu

Mięso z dzika, jelenia, sarny i innych zwierząt nazywanych „dziczyzną” pozyskuje się nie z hodowli, lecz podczas polowań myśliwskich. To sprawia, że ma ono unikatowy smak i jest zdrowsze. Zwierzęta żyjące na wolności nie są bowiem karmione pokarmem faszerowanym chemikaliami i antybiotykami, tylko żywią się grzybami, żołędziami, owocami leśnymi, liśćmi i wszystkim tym, co znajdą w lasach. Dzięki temu wyroby i kiełbasy z dziczyzny są bogate w witaminy, minerały, a także odznaczają się niską zawartością wysokonasyconych tłuszczów oraz cholesterolu.

Jak dokładnie smakują kiełbasy z dziczyzny?

„Smak prosto z lasu” nie jest jedynie hasłem marketingowym. Na przykład wędliny z sarniny mają korzenny bądź orzechowy posmak przywodzący na myśl aromaty leśne, a wpływ na to ma właśnie pokarm spożywany przez zwierzęta. Szynki z sarny odznaczają się lekką nutką słodyczy, a szynki i polędwice z dzika i jelenia są aromatyczne, soczyste i kruche. Jednak najlepiej przekonać się o tym samemu, zamawiając kiełbasę ze sklepu z dziczyzną Podlaskie Wyroby. W ofercie tego sklepu znajdują się również pasztety z dzika o słodko-winnym smaku. Wiele osób kupuje kiełbasy z dziczyzny ze względu na ich naturalny posmak, którego nie ma większość wędlin pochodzących z marketów.

Jak wzbogaca się smak kiełbas z dziczyzny?

Nie oznacza to jednak, że smak kiełbas z dziczyzny nie jest ulepszany. Producenci stronią jednak od sztucznych ulepszaczy i preferują tradycyjne metody, by zachować naturalny aromat wyrobów. Jednym z najczęściej stosowanych sposobów na wzbogacenie smaku kiełbas z dziczyzny jest ich wędzenie. Wędzona szynka z dzika lub jelenia smakuje wybornie i świetnie się sprawdzi jako dodatek do kanapek i wielu potraw. Wielu producentów dziczyzny sprzedaje szynkę z sarny, która jest wędzona dymem bukowo-olchowym. Smak kiełbas i pasztetów z dziczyzny ulepsza się również poprzez marynowanie ich lub dodawanie do nich ziół i aromatyzujących przypraw złożonych z takich składników, jak żurawina, czosnek czy jałowiec, które dzięki swoim właściwościom potrafią podkreślić leśny aromat wędlin.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.