Wędzona papryka i jej rola w kuchni hiszpańskiej
Kuchnia hiszpańska znana z aromatycznych i kolorowych potraw posługuje się wieloma przyprawami, z których najpopularniejszą jest wędzona papryka, nazywana również pimenton. Odmiana pochodząca od węgierskiej Capsicum annum poddawana jest również suszeniu na słońcu, jednak to wędzenie w dębowym dymie nadaje jej charakterystyczny smak. Co warto wiedzieć o papryce pimenton? Skąd pochodzi ta odmiana papryki wędzonej? W jakich potrawach i wyrobach jest stosowana?
Pochodzenie i rodzaje wędzonej papryki pimenton
Rola wędzonej papryki pimentom w hiszpańskiej kuchni jest tak ważna, że zgodnie z hiszpańskim prawe istnieją specjalne oznaczenia związane z regionami, w których uprawiana jest oryginalna odmiana papryki pimenton z chronioną nazwą pochodzenia. Najpopularniejsze regiony to Murcja oraz La Vera. Papryka wędzona pimenton występuje w 4 rodzajach:
pimenton dulce – o słodkim posmaku,
pimenton picante – zdecydowanie ostrzejsza niż pozostałe odmiany papryki,
pimenton agridulce – powstaje z odmiany jariza, ma słodko-gorzki smak,
pimenton de la Vera – papryka o charakterystycznym wędzonym smaku i aromacie.
Proces powstawania wędzonej papryki
W marcu sadzi się nasiona papryko, a dojrzałe owoce zbiera ręcznie od września do końca listopada. Papryki poddaje się suszeniu w niewielkich suszarniach, a następnie wędzi na stojakach z ogniem. Drewno dębowe nadaje im wyjątkowy aromat. Jak wyjaśnia sklep hiszpański Corrida, papryki są ręcznie odwracane raz dziennie, a cały proces suszenia trwa około dwóch tygodni. Ostatnim etapem jest usunięcie szypułek i rdzeni, a następnie zmielenie papryki w młynkach z kamiennymi kołami.
Papryka wędzona w kuchni hiszpańskiej
Jasnoczerwony kolor oraz wędzony smak i aromat wzbogacają wiele tradycyjnych hiszpańskich potraw. To jedna z najważniejszych przypraw hiszpańskiego chorizo – kiełbasy długodojrzewającej o lekko pikantnym, wyrazistym, mięsnym smaku. Nie można pominąć hiszpańskiej paelli, czyli dania z ryżu, mięsa króliczego i drobiowego oraz sezonowych warzyw. Papryka wędzona pimenton to przyprawa, która podkreśla smak wszystkich składników. Sprawdza się również jako dodatek do tapas, grillowanego mięsa i owoców morza, a także hiszpańskiego patatas bravas, czyli ziemniaków z ostrym sosem.
Czy pimenton sprawdzi się w kuchni polskiej?
Paprykę wędzoną można z powodzeniem wykorzystać w tradycyjnej kuchni polskiej. Jej smak i aromat świetnie pasują do pomidorowego leczo, gołąbków oraz faszerowanych warzyw. Może być składnikiem sosów i dipów, a także pikantnych zup.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana