Artykuł sponsorowany

Wędzona papryka i jej rola w kuchni hiszpańskiej

Wędzona papryka i jej rola w kuchni hiszpańskiej

Kuchnia hiszpańska znana z aromatycznych i kolorowych potraw posługuje się wieloma przyprawami, z których najpopularniejszą jest wędzona papryka, nazywana również pimenton. Odmiana pochodząca od węgierskiej Capsicum annum poddawana jest również suszeniu na słońcu, jednak to wędzenie w dębowym dymie nadaje jej charakterystyczny smak. Co warto wiedzieć o papryce pimenton? Skąd pochodzi ta odmiana papryki wędzonej? W jakich potrawach i wyrobach jest stosowana?

Pochodzenie i rodzaje wędzonej papryki pimenton

Rola wędzonej papryki pimentom w hiszpańskiej kuchni jest tak ważna, że zgodnie z hiszpańskim prawe istnieją specjalne oznaczenia związane z regionami, w których uprawiana jest oryginalna odmiana papryki pimenton z chronioną nazwą pochodzenia. Najpopularniejsze regiony to Murcja oraz La Vera. Papryka wędzona pimenton występuje w 4 rodzajach:

  • pimenton dulce – o słodkim posmaku,

  • pimenton picante – zdecydowanie ostrzejsza niż pozostałe odmiany papryki,

  • pimenton agridulce – powstaje z odmiany jariza, ma słodko-gorzki smak,

  • pimenton de la Vera – papryka o charakterystycznym wędzonym smaku i aromacie.

Proces powstawania wędzonej papryki

W marcu sadzi się nasiona papryko, a dojrzałe owoce zbiera ręcznie od września do końca listopada. Papryki poddaje się suszeniu w niewielkich suszarniach, a następnie wędzi na stojakach z ogniem. Drewno dębowe nadaje im wyjątkowy aromat. Jak wyjaśnia sklep hiszpański Corrida, papryki są ręcznie odwracane raz dziennie, a cały proces suszenia trwa około dwóch tygodni. Ostatnim etapem jest usunięcie szypułek i rdzeni, a następnie zmielenie papryki w młynkach z kamiennymi kołami.

Papryka wędzona w kuchni hiszpańskiej

Jasnoczerwony kolor oraz wędzony smak i aromat wzbogacają wiele tradycyjnych hiszpańskich potraw. To jedna z najważniejszych przypraw hiszpańskiego chorizo – kiełbasy długodojrzewającej o lekko pikantnym, wyrazistym, mięsnym smaku. Nie można pominąć hiszpańskiej paelli, czyli dania z ryżu, mięsa króliczego i drobiowego oraz sezonowych warzyw. Papryka wędzona pimenton to przyprawa, która podkreśla smak wszystkich składników. Sprawdza się również jako dodatek do tapas, grillowanego mięsa i owoców morza, a także hiszpańskiego patatas bravas, czyli ziemniaków z ostrym sosem.

Czy pimenton sprawdzi się w kuchni polskiej?

Paprykę wędzoną można z powodzeniem wykorzystać w tradycyjnej kuchni polskiej. Jej smak i aromat świetnie pasują do pomidorowego leczo, gołąbków oraz faszerowanych warzyw. Może być składnikiem sosów i dipów, a także pikantnych zup.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.