Właściwości jagody kamczackiej
Jagoda kamczacka od dawna znana jest ludom północnej Rosji. Spotykana była również w Chinach i Japonii. W naszym kraju ten krzew jest jeszcze stosunkowo mało znany, jednak to się zmienia w szybkim tempie. Coraz więcej osób docenia wartości owoców jagody kamczackiej oraz odporność rośliny na ostre warunki klimatyczne. Dlaczego hodowcy i konsumenci poznali się na niej? Czemu jest sadzona coraz częściej?
Jakie są właściwości owoców jagody kamczackiej?
Owoce jagody kamczackiej są magazynem wielu witamin i minerałów. Przede wszystkim znajduje się w nich sporo witaminy C, która należy do naturalnych antyoksydantów. To właśnie dlatego wszyscy, którzy często spożywają jagodę kamczacką, mają silną odporność i tym samym zmniejszoną podatność na różne infekcje. Owoce zawierają również witaminy z grupy B, które zbawiennie wpływają na system nerwowy człowieka, jak też potas, magnez, wapń i fosfor.
W swoim ogrodzie na pewno warto posadzić kilka krzewów jagody kamczackiej, zakupionych w takich miejscach, jak Gospodarstwo Rolne Karolina Wyrzykowska Szkółka Drzew i Krzewów, chociażby z powodu zawartości w jej owocach związków takich, jak flawonoidy czy antocyjany polifenoli roślinnych. Tego typu substancje należą do silnych antyoksydantów, dzięki czemu zapobiegają groźnym chorobom, a także opóźniają starzenie się organizmu.
Owoce jagody kamczackiej często nazywane są „eliksirem życia” z powodu swoich prozdrowotnych właściwości. Przede wszystkim obniżają one wysokie ciśnienie krwi, a ponadto przyczyniają się do zdrowego działania układu sercowo-naczyniowego. Ponadto związki fenolowe obniżają zły cholesterol. Dodatkowo jagoda świetnie działa na przewód pokarmowy, łagodząc problemy z trawieniem.
Zalet jagody kamczackiej jest sporo. Warto jeszcze tylko wspomnieć o dobrym wpływie na wzrok oraz na schorzenia skórne. Jagoda chroni także przed promieniowaniem UV.
Czy jagoda kamczacka jest trudna w uprawie?
Jagoda kamczacka nie należy do wymagających roślin. Świetnie znosi mrozy i złe warunki pogodowe. Krzewy przyjmują się praktycznie w każdej glebie, jednak lepiej nie sadzić ich na tych piaszczystych i zlewnych. Najlepiej posadzić ją na glebie żyznej, w nasłonecznionym miejscu.
Z powyższych powodów krzew wyjątkowo dobrze przyjmuje się na naszym terenie. Ogrodnicy sadzą go wiosną lub jesienią. Przed posadzeniem dobrze jest użyźnić glebę naturalnym nawozem, a w przypadku występowania chwastów, po prostu pozbyć się ich z sąsiedztwa sadzonek.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana