Z czego słynie kuchnia francuska? Przepisy i charakterystyka
Kuchnia francuska ma swoją tradycję, która sięga XIV wieku, kiedy to powstała pierwsza książka kulinarna. Śniadanie, obiad, kolacja – z czego się składają? Jakie są najpopularniejsze dania francuskie? Poznaj przepis na potrawę, jaką jest wołowina po burgundzku. Sprawdź, z czym ją najlepiej podawać i zdobądź wiedzę na temat kuchni francuskiej. Zapraszamy do lektury naszego artykułu.
Tradycje kuchni francuskiej
Tradycja kuchni francuskiej sprowadza się do 3 głównych posiłków:
- śniadania – petit déjeuner
- obiadu – déjeuner
- kolacji – dîner
Francuskie śniadanie jest słodkie i składa się najczęściej z maślanego rogalika, ciastka, bułeczki z masłem i dżemem, kawy z mlekiem lub gorącej czekolady. Nierzadko dodaje się wyciskany sok pomarańczowy. Obiad z deserem spożywany jest w godzinach od 12 do 14. Składać się może z omleta, sałatki, warzyw, mięsa czy kanapki z serem. Obiad jest lekki i podobny do lunchu. Inaczej jest przy uroczystościach czy świętach. Wówczas podaje się bogatsze dania. Kolację natomiast je się od 20 do 22. Zawierać może przystawki i desery. Przystawką może wtedy być zupa, danie z jaj czy sałatka. Główne danie natomiast podaje się na ciepło. Może to być drób czy ryba serwowana z warzywami, sałatkami czy ziemniakami.
Najpopularniejsze dania francuskie
Do najpopularniejszych dań francuskich zalicza się:
- zupa cebulowa
- bulion
- omlet
- bagietka
- crepes – naleśniki
- quiche
- ratatuj – zawiera bakłażan, cukinię, pomidory, cebulę czy czosnek
- beaujolais nouveau
Nie można również zapomnieć o sosie beszamelowym i winegret oraz o szampanie.
Francuskie desery
Do najbardziej znanych francuskich deserów zalicza się tradycyjny krem brûlée, powstały z żółtek, cukru i śmietany, który można zamówić w restauracji z kuchnią francuską. Oprócz tego można również spotkać następujące desery:
- tarta z rabarbarem
- serowe ptysie – gougères
- suflety – powstałe z ubitych jaj, które piecze się w piekarniku
Kuchnia francuska – przepisy
Do przepisów na kuchnię francuską zalicza się wołowina po burgundzku. Sprawdzi się ona na obiad. Będziesz potrzebować:
- łopatki wołowej – 1,5 kilograma
- oleju roślinnego – do smażenia
- szalotki – 5 sztuk
- czerwonego wina – 500 mililitrów
- marchewki – 4 sztuk
- tymianku – 2 gałązek
- bulionu mięsnego – 500 mililitrów
- pieczarek – 300 gramów
- liścia laurowego – 2 sztuk
- masła
- boczku – 200 gramów
- cebuli – 200 gramów
- pieprzu i soli
Danie francuskie możesz podać z ziemniakami lub tagliatelle.
Sposób przygotowania: Pokrój mięso w plastry. Dobrze, aby były grube na 3 centymetry. Posól i obsmaż na oleju. Możesz to także zrobić na klarowanym maśle. Plaster następnie pokrój na pół. Obsmaż 2 marchewki wcześniej przekrojone na pół i szalotki. Na patelnię wylej wino. Następnie ułóż jedną warstwę mięsa w naczyniu do pieczenia. Dodaj marchewki i szalotki oraz przyprawy, wino i bulion. Dolej trochę wody. Przykryj naczynie, a następnie wstaw do piekarnika, który rozgrzejesz do 180 stopni.
Umyj pieczarki i obsmaż na maśle z przyprawami. Umyj cebulki i obsmaż, a potem dorzuć trochę wody. Duś pod przykryciem około 10 minut. Pokrój w kostkę boczek i obsmaż. W przypadku, jeśli jest wędzony i słony, możesz go wcześniej obgotować w wodzie. Potem po godzinie duszenia mięsa sprawdź, czy jest odpowiednio słone. Przewróć je na drugą stronę. Duś dalej. Obracaj co jakiś czas. Usuń marchewki i szalotki pod koniec pieczenia. Zamiast tego dodaj pokrojone w kawałki świeże marchewki. Duś i odczekaj, aż się ugotują.
Następnie mięsu pozwól odpocząć w sosie. Przykryj go i odczekaj pół godziny. Po tym czasie odcedź sos i dopraw. Podgrzej w sosie mięso. Podawaj z boczkiem, pieczarkami czy cebulkami, jak również z ziemniakami czy tagliatelle (makaronem).
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana