Z czego słynie kuchnia francuska? Przepisy i charakterystyka

Z czego słynie kuchnia francuska? Przepisy i charakterystyka

Kuchnia francuska ma swoją tradycję, która sięga XIV wieku, kiedy to powstała pierwsza książka kulinarna. Śniadanie, obiad, kolacja – z czego się składają? Jakie są najpopularniejsze dania francuskie? Poznaj przepis na potrawę, jaką jest wołowina po burgundzku. Sprawdź, z czym ją najlepiej podawać i zdobądź wiedzę na temat kuchni francuskiej. Zapraszamy do lektury naszego artykułu.

Tradycje kuchni francuskiej

Tradycja kuchni francuskiej sprowadza się do 3 głównych posiłków:

  1. śniadania – petit déjeuner
  2. obiadu – déjeuner
  3. kolacji – dîner

Francuskie śniadanie jest słodkie i składa się najczęściej z maślanego rogalika, ciastka, bułeczki z masłem i dżemem, kawy z mlekiem lub gorącej czekolady. Nierzadko dodaje się wyciskany sok pomarańczowy. Obiad z deserem spożywany jest w godzinach od 12 do 14. Składać się może z omleta, sałatki, warzyw, mięsa czy kanapki z serem. Obiad jest lekki i podobny do lunchu. Inaczej jest przy uroczystościach czy świętach. Wówczas podaje się bogatsze dania. Kolację natomiast je się od 20 do 22. Zawierać może przystawki i desery. Przystawką może wtedy być zupa, danie z jaj czy sałatka. Główne danie natomiast podaje się na ciepło. Może to być drób czy ryba serwowana z warzywami, sałatkami czy ziemniakami.

Najpopularniejsze dania francuskie

Do najpopularniejszych dań francuskich zalicza się:

  • zupa cebulowa
  • bulion
  • omlet
  • bagietka
  • crepes – naleśniki
  • quiche
  • ratatuj – zawiera bakłażan, cukinię, pomidory, cebulę czy czosnek
  • beaujolais nouveau

Nie można również zapomnieć o sosie beszamelowym i winegret oraz o szampanie.

Francuskie desery

Do najbardziej znanych francuskich deserów zalicza się tradycyjny krem brûlée, powstały z żółtek, cukru i śmietany, który można zamówić w restauracji z kuchnią francuską. Oprócz tego można również spotkać następujące desery:

  • tarta z rabarbarem
  • serowe ptysie – gougères
  • suflety – powstałe z ubitych jaj, które piecze się w piekarniku

Kuchnia francuska – przepisy

Do przepisów na kuchnię francuską zalicza się wołowina po burgundzku. Sprawdzi się ona na obiad. Będziesz potrzebować:

  • łopatki wołowej – 1,5 kilograma
  • oleju roślinnego – do smażenia
  • szalotki – 5 sztuk
  • czerwonego wina – 500 mililitrów
  • marchewki – 4 sztuk
  • tymianku – 2 gałązek
  • bulionu mięsnego – 500 mililitrów
  • pieczarek – 300 gramów
  • liścia laurowego – 2 sztuk
  • masła
  • boczku – 200 gramów
  • cebuli – 200 gramów
  • pieprzu i soli

Danie francuskie możesz podać z ziemniakami lub tagliatelle.

Sposób przygotowania: Pokrój mięso w plastry. Dobrze, aby były grube na 3 centymetry. Posól i obsmaż na oleju. Możesz to także zrobić na klarowanym maśle. Plaster następnie pokrój na pół. Obsmaż 2 marchewki wcześniej przekrojone na pół i szalotki. Na patelnię wylej wino. Następnie ułóż jedną warstwę mięsa w naczyniu do pieczenia. Dodaj marchewki i szalotki oraz przyprawy, wino i bulion. Dolej trochę wody. Przykryj naczynie, a następnie wstaw do piekarnika, który rozgrzejesz do 180 stopni.

Umyj pieczarki i obsmaż na maśle z przyprawami. Umyj cebulki i obsmaż, a potem dorzuć trochę wody. Duś pod przykryciem około 10 minut. Pokrój w kostkę boczek i obsmaż. W przypadku, jeśli jest wędzony i słony, możesz go wcześniej obgotować w wodzie. Potem po godzinie duszenia mięsa sprawdź, czy jest odpowiednio słone. Przewróć je na drugą stronę. Duś dalej. Obracaj co jakiś czas. Usuń marchewki i szalotki pod koniec pieczenia. Zamiast tego dodaj pokrojone w kawałki świeże marchewki. Duś i odczekaj, aż się ugotują.

Następnie mięsu pozwól odpocząć w sosie. Przykryj go i odczekaj pół godziny. Po tym czasie odcedź sos i dopraw. Podgrzej w sosie mięso. Podawaj z boczkiem, pieczarkami czy cebulkami, jak również z ziemniakami czy tagliatelle (makaronem).

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.