Z czym jeść dziczyznę?

Dziczyzna coraz częściej gości na polskich stołach ze względu na swoje walory smakowe i funkcje prozdrowotne. Polacy chętniej niż kiedyś gotują ją, duszą, smażą, pieką czy spożywają w formie wędlin, a za co za tym idzie poszukują porad i wskazówek dotyczących tego, jak przyrządzać i z czym jeść dziczyznę? W artykule udzielamy odpowiedzi na te pytania.
Z czym podawać dziczyznę?
Mięso bogate w wapń, żelazo, pełnowartościowe białko, a do tego naturalne, smakujące lasem, chude, niskotłuszczowe i niskokaloryczne. Zwiększająca się świadomość konsumencka oraz coraz szersza oferta sklepów wędliniarskich sprawiły, że już nie zastanawiamy się, czy jeść dziczyznę, lecz pytamy „z czym ją jeść?”. Dziczyzna bowiem, jak każde mięso, smakuje lepiej w towarzystwie niektórych dodatków. Komponuje się smakowo przede wszystkim z naturalnymi składnikami – takimi, jak grzyby leśne. Sarnina o korzennym lub orzechowym aromacie, którą można kupić w sklepie „Podlaskie Wyroby”, wespół z grzybami jest w stanie zachwycić najbardziej wymagającego smakosza. Pysznie smakuje dzik nadziewany kaszą lub serwowany ze świeżymi warzywami.
Dziczyzna też lubi „pływać”
Aby gotowa do spożycia dziczyzna była odpowiednio miękka i soczysta zaleca się ją podawać wraz z marynatą i różnymi sosami – na przykład żurawinowym czy grzybowym. W przypadku mięsa z jelenia świetnie sprawdzi się sos koperkowy, który podkreśli jego smak. Marynaty do dziczyzny przeważnie są przygotowane w oparciu o czerwone wino, a do mięsa z dzikiego ptactwa dodaje się marynaty z wina białego. Poza winem, w marynacie powinny się znaleźć zioła oraz przyprawy naturalne – gorczyca, jagody jałowca, ziele angielskie, liść laurowy, sproszkowany czosnek, tymianek, majeranek. lubczyk, rozmaryn itd. Można w niej umieścić też warzywa – por, seler bądź marchew, a także ocet winny lub przyprawy z octem, który skutecznie zmiękcza dziczyznę.
Duszoną dziczyznę często zalewa się też bulionem oraz innymi niż wino alkoholami – ginem, śliwowicą, żubrówką. O soczystość dziczyzny warto zadbać szczególnie, gdy ją przyrządzamy w piekarniku. Nie zaszkodzi polać ją w trakcie pieczenia sosem lub masłem. „Pływać” mogą również bażanty – a konkretnie mięso z dzikich bażantów, które powinno się gotować lub piec nie tylko w ziołach i przyprawach, ale również w śmietanie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Gospodarstwo Rolne Bogumiła Lenartowska
Jaja - hurt woj. wielkopolskie63-233 Gola, Jaraczewska 71 A
-
Apco Anna Suchy
Mięso, wędliny, drób - akcesoria, komponenty woj. śląskie40-748 Katowice, Uniczowska 77