Artykuł sponsorowany

Z czym jeść dziczyznę?

Z czym jeść dziczyznę?

Dziczyzna coraz częściej gości na polskich stołach ze względu na swoje walory smakowe i funkcje prozdrowotne. Polacy chętniej niż kiedyś gotują ją, duszą, smażą, pieką czy spożywają w formie wędlin, a za co za tym idzie poszukują porad i wskazówek dotyczących tego, jak przyrządzać i z czym jeść dziczyznę? W artykule udzielamy odpowiedzi na te pytania.

Z czym podawać dziczyznę?

Mięso bogate w wapń, żelazo, pełnowartościowe białko, a do tego naturalne, smakujące lasem, chude, niskotłuszczowe i niskokaloryczne. Zwiększająca się świadomość konsumencka oraz coraz szersza oferta sklepów wędliniarskich sprawiły, że już nie zastanawiamy się, czy jeść dziczyznę, lecz pytamy „z czym ją jeść?”. Dziczyzna bowiem, jak każde mięso, smakuje lepiej w towarzystwie niektórych dodatków. Komponuje się smakowo przede wszystkim z naturalnymi składnikami – takimi, jak grzyby leśne.  Sarnina o korzennym lub orzechowym aromacie, którą można kupić w sklepie „Podlaskie Wyroby”, wespół z grzybami jest w stanie zachwycić najbardziej wymagającego smakosza. Pysznie smakuje dzik nadziewany kaszą lub serwowany ze świeżymi warzywami.

Dziczyzna też lubi „pływać”

Aby gotowa do spożycia dziczyzna była odpowiednio miękka i soczysta zaleca się ją podawać wraz z marynatą i różnymi sosami – na przykład żurawinowym czy grzybowym. W przypadku mięsa z jelenia świetnie sprawdzi się sos koperkowy, który podkreśli jego smak. Marynaty do dziczyzny przeważnie są przygotowane w oparciu o czerwone wino, a do mięsa z dzikiego ptactwa dodaje się marynaty z wina białego. Poza winem, w marynacie powinny się znaleźć zioła oraz przyprawy naturalne – gorczyca, jagody jałowca, ziele angielskie, liść laurowy, sproszkowany czosnek, tymianek, majeranek. lubczyk, rozmaryn itd. Można w niej umieścić też warzywa – por, seler bądź marchew, a także ocet winny lub przyprawy z octem, który skutecznie zmiękcza dziczyznę.

Duszoną dziczyznę często zalewa się też bulionem oraz innymi niż wino alkoholami – ginem, śliwowicą, żubrówką. O soczystość dziczyzny warto zadbać szczególnie, gdy ją przyrządzamy w piekarniku. Nie zaszkodzi polać ją w trakcie pieczenia sosem lub masłem. „Pływać” mogą również bażanty – a konkretnie mięso z dzikich bażantów, które powinno się gotować lub piec nie tylko w ziołach i przyprawach, ale również w śmietanie.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.