Artykuł sponsorowany

Z jakich urządzeń chłodniczych korzysta się w gastronomii?

Z jakich urządzeń chłodniczych korzysta się w gastronomii?

Urządzenia chłodnicze są jednym z najważniejszych elementów wyposażenia obiektów działających w branży gastronomicznej. Dzięki nim mogą być przechowywane w bezpiecznych warunkach zapasy półproduktów, a także produkty gotowe. Dlatego też wyposażenie lokalu gastronomicznego w urządzenia chłodnicze jest podstawą. Poniżej omawiamy więc ich znaczenie, a także ich 3 najpopularniejsze rodzaje.

Znaczenie urządzeń chłodniczych w gastronomii

Chłodzenie i zamrażanie to proces, bez którego nie może obejść się żadna działalność gastronomiczna. Pierwszy z nich w przeciwieństwie do drugiego polega na obniżaniu temperatury produktów, jednak nie poniżej temperatury zamarzania. Dzięki temu produkty spożywcze dłużej zachowują swoją świeżość oraz przydatność do spożycia. Proces chłodzenia w branży gastronomicznej odbywa się z wykorzystaniem innych rozwiązań niż klasyczne lodówki, w których utrzymanie właściwej temperatury jest trudne. Wymaga on więc montażu urządzeń chłodniczych specjalnie przystosowanych do tego zadania. 

3 najpopularniejsze rodzaje urządzeń chłodniczych stosowanych w gastronomii

Spośród wielu profesjonalnych rozwiązań chłodniczych stosowanych w branży gastronomicznych, wyróżnić można ich trzy rodzaje, które najczęściej montują takie firmy jak INSTAL-TECH z Krakowa. Pierwszym z nich są komory chłodnicze, czyli zamknięta przestrzeń, najczęściej pomieszczenie, którego przegrody wykonywane są z materiałów o wysokiej izolacyjności cieplnej. Dzięki temu w ich wnętrzach utrzymywana jest stała temperatura, której wartość ustalana jest w zależności od przechowywanych w komorach produktów. Drugim rodzajem rozwiązań chłodniczych wykorzystywanych powszechnie w branży gastronomicznej są stoły chłodnicze, które przyjmują najczęściej formę szafek wykonywanych ze stali nierdzewnej wyposażonych w blat roboczy. Niekiedy mogą one jednak służyć także do ekspozycji produktów, które muszą być przechowywane w niskich temperaturach. 

Ostatnim z rodzajów urządzeń chłodniczych, które najczęściej można spotkać w lokalach gastronomicznych, są z kolei witryny chłodnicze, mające charakter ekspozycyjny. W związku z tym wyposażone są one najczęściej w oszkloną część, pozwalającą na estetyczne wyeksponowanie produktów. Zazwyczaj spotykane są one w barach, kawiarniach oraz lodziarniach. Mogą przyjmować różne kształty oraz wielkości w zależności od tego, co ma być w nich finalnie przechowywane. Oprócz wymienionych urządzeń chłodniczych w gastronomii stosowane są również:

  • schładzarki szokowe,
  • szafy chłodnicze, 
  • skrzynie mroźnicze.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.