Z jakich urządzeń chłodniczych korzysta się w gastronomii?
Urządzenia chłodnicze są jednym z najważniejszych elementów wyposażenia obiektów działających w branży gastronomicznej. Dzięki nim mogą być przechowywane w bezpiecznych warunkach zapasy półproduktów, a także produkty gotowe. Dlatego też wyposażenie lokalu gastronomicznego w urządzenia chłodnicze jest podstawą. Poniżej omawiamy więc ich znaczenie, a także ich 3 najpopularniejsze rodzaje.
Znaczenie urządzeń chłodniczych w gastronomii
Chłodzenie i zamrażanie to proces, bez którego nie może obejść się żadna działalność gastronomiczna. Pierwszy z nich w przeciwieństwie do drugiego polega na obniżaniu temperatury produktów, jednak nie poniżej temperatury zamarzania. Dzięki temu produkty spożywcze dłużej zachowują swoją świeżość oraz przydatność do spożycia. Proces chłodzenia w branży gastronomicznej odbywa się z wykorzystaniem innych rozwiązań niż klasyczne lodówki, w których utrzymanie właściwej temperatury jest trudne. Wymaga on więc montażu urządzeń chłodniczych specjalnie przystosowanych do tego zadania.
3 najpopularniejsze rodzaje urządzeń chłodniczych stosowanych w gastronomii
Spośród wielu profesjonalnych rozwiązań chłodniczych stosowanych w branży gastronomicznych, wyróżnić można ich trzy rodzaje, które najczęściej montują takie firmy jak INSTAL-TECH z Krakowa. Pierwszym z nich są komory chłodnicze, czyli zamknięta przestrzeń, najczęściej pomieszczenie, którego przegrody wykonywane są z materiałów o wysokiej izolacyjności cieplnej. Dzięki temu w ich wnętrzach utrzymywana jest stała temperatura, której wartość ustalana jest w zależności od przechowywanych w komorach produktów. Drugim rodzajem rozwiązań chłodniczych wykorzystywanych powszechnie w branży gastronomicznej są stoły chłodnicze, które przyjmują najczęściej formę szafek wykonywanych ze stali nierdzewnej wyposażonych w blat roboczy. Niekiedy mogą one jednak służyć także do ekspozycji produktów, które muszą być przechowywane w niskich temperaturach.
Ostatnim z rodzajów urządzeń chłodniczych, które najczęściej można spotkać w lokalach gastronomicznych, są z kolei witryny chłodnicze, mające charakter ekspozycyjny. W związku z tym wyposażone są one najczęściej w oszkloną część, pozwalającą na estetyczne wyeksponowanie produktów. Zazwyczaj spotykane są one w barach, kawiarniach oraz lodziarniach. Mogą przyjmować różne kształty oraz wielkości w zależności od tego, co ma być w nich finalnie przechowywane. Oprócz wymienionych urządzeń chłodniczych w gastronomii stosowane są również:
- schładzarki szokowe,
- szafy chłodnicze,
- skrzynie mroźnicze.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana