Zdrowa żywność – co rozumieć pod tym pojęciem?
Moda na zdrowe odżywianie zatacza coraz szersze kręgi. Zwracamy większą uwagę nie tylko na to, co kładziemy na swoim talerzu, ale również na sposób produkcji poszczególnych artykułów spożywczych, ich skład i wartości odżywcze. Coraz częściej zastępujemy wysoko przetworzone potrawy zdrową żywnością, by zadbać o swoją kondycję i samopoczucie. Tylko czym tak naprawdę jest zdrowa żywność? Po czym poznać wartościowe produkty? Sprawdzamy!
Co to jest zdrowa żywność?
Zdrowa żywność to pojęcie szerokie i nie do końca zdefiniowane. Według słownika języka polskiego mianem tym określamy „żywność, do wytwarzania której używa się wyłącznie naturalnych substancji”. Z kolei definicja FDA, czyli amerykańskiej Agencji Żywności i Leków, mówi, że są to produkty, których spożywanie może zredukować ryzyko chorób. Powszechnie za zdrową żywność uznaje się artykuły naturalne, nieprzetworzone, pozbawione szkodliwych dodatków chemicznych, o ograniczonej zawartości cukrów i sodu, za to bogate w cenne składniki odżywcze.
Grupa zdrowych artykułów spożywczych jest bardzo szeroka. Zaliczamy do niej warzywa, owoce, ziarna i nasiona, pełnoziarniste produkty zbożowe takie jak mąki, kasze, ryż, płatki, przyprawy, miody, zioła, oleje, a także jaja, ryby i mięso pochodzące z ekologicznych gospodarstw. Warto jednak pamiętać, że na ostateczną wartość odżywczą i zdrowotną posiłku wpływa w dużej mierze również sposób jego przygotowania. Chcąc odżywiać się zdrowo, powinniśmy unikać smażenia w głębokim tłuszczu i długiego gotowania – zdrowsze będą posiłki pieczone lub przygotowywane na parze z użyciem naturalnych przypraw bez chemicznych dodatków smakowych, a także surowe owoce czy warzywa.
Jak sprawdzić, czy żywność jest zdrowa?
Producenci żywności nie zawsze są uczciwi – często jako zdrową żywność reklamują produkty, które nie mają ze zdrowiem wiele wspólnego. By uniknąć nieporozumień, trzeba zdawać sobie sprawę, że „zdrowa żywność” nie jest tożsama z „żywnością ekologiczną”. O różnicę zapytaliśmy w firmie NatVita produkującej zdrową żywność bio:
Każdy produkt można określić jako „zdrowy” bez żadnych konsekwencji prawnych, tymczasem produkty „ekologiczne” muszą spełnić szereg wymagań i uzyskać odpowiednie certyfikaty. Liczy się cały proces ich produkcji (podczas którego nie wolno używać nawozów sztucznych, pestycydów czy antybiotyków), przetwarzania i składowania. Wszystko to jest stale kontrolowane przez instytucje certyfikujące pozostające pod nadzorem Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Jeśli zatem chcemy mieć pewność, że kupowana przez nas żywność rzeczywiście jest zdrowa i organiczna, powinniśmy wybierać artykuły oznaczone tzw. euroliściem, czyli symbolem listka złożonego z białych gwiazdek na zielonym tle. Takie produkty powstają w sposób przyjazny środowisku i składają się minimum w 95 procentach z naturalnych składników wytworzonych metodami ekologicznymi na obszarze Unii Europejskiej.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana