Znaczenie produktów mleczarskich w proszku dla branży spożywczej
Wszystkie produkty mleczne wyróżniają się wysoką wartością odżywczą oraz sporą zawartością tłuszczów, białka, a także mikro i makroelementów takich jak choćby wapń. Są więc chętnie wykorzystywane w różnych postaciach, w tym również jako dodatek do wszelkiego rodzaju wyrobów. Korzystają z nich szeroko różne gałęzie przemysłu spożywczego, a także kosmetycznego i farmaceutycznego.
Dlaczego w przemyśle spożywczym stosuje się suszone produkty mleczarskie?
Mleko i produkty pochodne są składnikiem wielu wyrobów spożywczych. Dodaje się je zarówno do lodów, czekolad czy deserów, jak i wszelkiego rodzaju napojów. W postaci sproszkowanej uzyskiwanej przez całkowite odparowanie wody wyrobów tego typu używa się w przemyśle mięsnym i wędliniarskim, jak również w piekarnictwie i cukiernictwie. Produkty mleczne w proszku są też stosowane do wytwarzania odżywek oraz dań instant, a ponadto dań gotowych przeznaczonych do spożycia po podgrzaniu. Poza takimi zastosowaniami niektóre substancje uzyskane w trakcie obróbki mleka są przydatne w procesach przetwarzania żywności ze względów technologicznych np. jako stabilizator lub emulgator. Zaletami korzystania z produktów mleczarskich w proszku jest ich sporo mniejsza masa i objętość, co wpływa na koszty transportu, przechowywania oraz łatwość przeprowadzania wymaganych operacji np. dozowania czy mieszania. Niezwykle istotna jest znacznie wydłużona trwałość w stosunku do mleka surowego i jego produktów pochodnych, wpływająca także na czas przydatności do spożycia gotowego wyrobu. Nie można też zapominać, że mleko i produkty mleczarskie w stanie wysuszonym zachowują swoje właściwości – nie zmienia się zawartość tłuszczu, białka, aminokwasów takich jak choćby lizyna, leucyna, metionina czy walina i tryptofan. Nie tracą również witamin i składników mineralnych.
Jakie suszone produkty mleczarskie wykorzystuje się w przemyśle spożywczym?
Do zastosowań przy produkcji żywności wybierane jest mleko w proszku zarówno w formie pełnej (WMP – Whole Milk Powder), jak i odtłuszczonej (SMP – Skim Milk Powder) dostarczane m.in. przez firmę SZALPOL. W postaci sproszkowanej występuje też mleko UHT oraz tzw. mleka natłuszczane o podwyższonej zawartości tłuszczu. Używa się również permatu mlecznego i maślanki w proszku. W proszku występuje także serwatka – może to być wersja słodka, kwaśna lub demineralizowana, jak również koncentrat białek serwatkowych, serwatka instant i serwatka natłuszczana. Dostępna jest też sproszkowana kazeina i kazeiniany. W proszku oferuje się też śmietankę, jogurt i laktozę.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana