Artykuł sponsorowany

Znaczenie produktów mleczarskich w proszku dla branży spożywczej

Znaczenie produktów mleczarskich w proszku dla branży spożywczej

Wszystkie produkty mleczne wyróżniają się wysoką wartością odżywczą oraz sporą zawartością tłuszczów, białka, a także mikro i makroelementów takich jak choćby wapń. Są więc chętnie wykorzystywane w różnych postaciach, w tym również jako dodatek do wszelkiego rodzaju wyrobów. Korzystają z nich szeroko różne gałęzie przemysłu spożywczego, a także kosmetycznego i farmaceutycznego.

Dlaczego w przemyśle spożywczym stosuje się suszone produkty mleczarskie?

Mleko i produkty pochodne są składnikiem wielu wyrobów spożywczych. Dodaje się je zarówno do lodów, czekolad czy deserów, jak i wszelkiego rodzaju napojów. W postaci sproszkowanej uzyskiwanej przez całkowite odparowanie wody wyrobów tego typu używa się w przemyśle mięsnym i wędliniarskim, jak również w piekarnictwie i cukiernictwie. Produkty mleczne w proszku są też stosowane do wytwarzania odżywek oraz dań instant, a ponadto dań gotowych przeznaczonych do spożycia po podgrzaniu. Poza takimi zastosowaniami niektóre substancje uzyskane w trakcie obróbki mleka są przydatne w procesach przetwarzania żywności ze względów technologicznych np. jako stabilizator lub emulgator. Zaletami korzystania z produktów mleczarskich w proszku jest ich sporo mniejsza masa i objętość, co wpływa na koszty transportu, przechowywania oraz łatwość przeprowadzania wymaganych operacji np. dozowania czy mieszania. Niezwykle istotna jest znacznie wydłużona trwałość w stosunku do mleka surowego i jego produktów pochodnych, wpływająca także na czas przydatności do spożycia gotowego wyrobu. Nie można też zapominać, że mleko i produkty mleczarskie w stanie wysuszonym zachowują swoje właściwości – nie zmienia się zawartość tłuszczu, białka, aminokwasów takich jak choćby lizyna, leucyna, metionina czy walina i tryptofan. Nie tracą również witamin i składników mineralnych.

Jakie suszone produkty mleczarskie wykorzystuje się w przemyśle spożywczym?

Do zastosowań przy produkcji żywności wybierane jest mleko w proszku zarówno w formie pełnej (WMP – Whole Milk Powder), jak i odtłuszczonej (SMP – Skim Milk Powder) dostarczane m.in. przez firmę SZALPOL. W postaci sproszkowanej występuje też mleko UHT oraz tzw. mleka natłuszczane o podwyższonej zawartości tłuszczu. Używa się również permatu mlecznego i maślanki w proszku. W proszku występuje także serwatka – może to być wersja słodka, kwaśna lub demineralizowana, jak również koncentrat białek serwatkowych, serwatka instant i serwatka natłuszczana. Dostępna jest też sproszkowana kazeina i kazeiniany. W proszku oferuje się też śmietankę, jogurt i laktozę.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.