Artykuł sponsorowany

Drewniane czy plastikowe jakie sztućce jednorazowe wybrać prowadząc food truck

Drewniane czy plastikowe jakie sztućce jednorazowe wybrać prowadząc food truck

Jeszcze nie tak dawno w sferze opakowań jednorazowych królował plastik. Nic w tym dziwnego, bo były to przedmioty tanie, lekkie i funkcjonalne. Wydawało się, że takie rozwiązanie nie miało wad. Jednak w dobie wzrastającej świadomości ekologicznej alternatywą dla tworzyw sztucznych jest drewno. Jaki materiał na jednorazowe sztućce najlepiej wybrać, jeżeli prowadzi się mały punkt gastronomiczny?

Jakie problemy generuje używanie jednorazowych plastikowych sztućców?

Trzeba uczciwie przyznać, że plastikowe sztućce mają negatywny wpływ na środowisko. Szkodzą zdrowiu ludzi i zwierząt oraz prowadzą do ogromnego zanieczyszczenia planety. Dawniej nie zwracano uwagi na ten fakt, ale wraz ze wzrostem troski o środowisko, szukano alternatywy dla naczyń i sztućców z plastiku.

Przeczytaj również: Sztućce polecane dla firm cateringowych

Dlatego coraz częściej osoby prowadzące małą gastronomię w postaci barów, czy food trucków, stawiają na ekologiczne wyposażenie w postaci drewnianych sztućców i naczyń. Aktualnie nie ma najmniejszych problemów z zakupem takiego asortymentu. W miejscach takich, jak hurtownia EMA-POL, są dostępne opakowania gastronomiczne wyprodukowane z drewna. Inne ekologiczne materiały to papier, bambus i metal, który jest produktem wielorazowym.

Przeczytaj również: Kiedy w gastronomii sprawdzają się sztućce i naczynia jednorazowe?

Nie istnieje jeszcze przepis prawa, który by stanowczo nakazywał przestrzegania zasad ekologii w drobnych punktach gastronomicznych. Coraz więcej właścicieli takich firm jednak stawia na rozwiązania, które są przyjazne dla planety i żyjących na niej ludzi.

Jakie są zalety drewnianych sztućców?

Drewniane sztućce oprócz tego, że są ekologiczne, to prezentują się o wiele lepiej niż ich plastikowe odpowiedniki. Posługiwanie się nimi jest o wiele przyjemniejsze niż używanie plastiku. Ponadto jest to o wiele trwalszy asortyment.

Sztućce drewniane może są większym obciążeniem finansowym dla właścicieli food trucków, jednak istotne jest, że jest to wkład w ochronę środowiska przez ogromnymi zanieczyszczeniami. Drewniane naczynia i sztućce łatwo ulegają biodegradacji, dzięki czemu można je przetwarzać i wykorzystywać na przykład jako paliwo. Dla właścicieli punktów gastronomicznych istotne znaczenie ma trwałość takich produktów. Plastikowe noże czy widelce często się łamią, co grozi połknięciem fragmentu tego materiału. Ukrojenie kawałka mięsa plastikowym nożem, jest bardzo trudne a czasem nawet niemożliwe. Drewno, nawet jeżeli się ukruszy, co jest bardzo rzadkim zjawiskiem, może być częściowo zneutralizowane przez soki żołądkowe.

Wszystkie zalety sztućców drewnianych przemawiają za tym, by używać ich w punktach małej gastronomii.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.