Jak obniżyć zawartość kalorii w produktach?
Ograniczenie kalorii w diecie to cel coraz większej liczby osób – w szczególności tych zmagających się z nadwagą i otyłością, cukrzycą. Najlepszym sposobem na pozbycie się węglowodanów ze swojej diety jest użycie zamienników – warzyw, wody, niesłodzonej herbaty, a nawet substancji słodzących. Jak skutecznie obniżyć kalorie w danych produktach?
W czym wyrażają się kalorie?
Kalorie związane są najczęściej z dużą ilością cukrów prostych w diecie. Zdrowy tryb życia wymaga wykluczenia z codziennego jadłospisu węglowodanów. Najlepszym sposobem na to jest unikanie słodyczy, słodkich napojów gazowanych i owocowych, słodzonego nabiału, cukru, słodzonych płatków śniadaniowych.
Warto nadmienić, że stosunkowo dużo cukrów prostych zawierają owoce. Nie znaczy to, że należy wykluczyć je z diety – wręcz przeciwnie! Owoce mają wysoką wartość odżywczą – zawierają dużo witamin, błonnika, antyoksydantów, ważnych minerałów. Wystarczy jedynie nieco zredukować ich liczbę. Eksperci zalecają, by spożywać je w maksymalnie dwóch posiłkach dziennie.
Sposoby na obniżenie kalorii w diecie
Jedną z popularnych metod na pozbycie się niezdrowych kalorii z diety jest zamiana słodyczy, produktów słodzonych i niektórych owoców na warzywa. Zwiększenie konsumpcji warzyw w codziennym żywieniu jest bardzo ważne. Można je spożywać w postaci surowej, gotowanej czy jako soki. Warzywa nie dostarczają wiele kalorii do organizmu – wyraża się to w ich niskiej gęstości odżywczej. Warzywa dostarczają organizmowi antyoksydantów, błonnika, witamin, minerałów. Należy jedynie kontrolować liczbę spożywanych warzyw bogato skrobiowych (strączki, ziemniaki), które cechują się dość wysoką wartością kaloryczną.
Aby obniżyć kalorie w diecie, należy zrezygnować z napojów słodzonych (np. energetyków, izotoników, soków owocowych, wód smakowych, napojów gazowanych) i zamienić je na czystą wodę (może być gazowana). Dietetycy zalecają wypijać codziennie przynajmniej 1,5 litra płynów. Osoby, które chcą zadbać o linię, mogą także sięgać po herbaty i niesłodzone kawy.
Niewiele osób wie o tzw. naturalnych substancjach słodzących, czyli wysokiej jakości zamienników do pożywienia. Owe substancje pozwalają obniżyć kaloryczność i poprawić cechy poszczególnych produktów. Najpopularniejszymi, zdrowymi substancjami słodzącymi są stewia, glikozydy stewiolowe, ksylitol, inulina, izomalt. Wszystkie wymienione produkty znajdują się w zaopatrzeniu polskiego dystrybutora surowców spożywczych – firmy Ilkow Trade.
Szczególną uwagę warto zwrócić na stewię, będącą kilkaset razy słodszą od cukru. Stanowi ona źródło minerałów oraz witaminy C, z grupy B.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana