Artykuł sponsorowany

Jak powstają rogaliki?

Jak powstają rogaliki?

W piekarniach możesz znaleźć rozmaite bułki, chleby i wyroby cukiernicze, takie jak chałki, ciasteczka, biszkopty czy rogaliki. Przy zakupie nikt jednak nie zastanawia się, w jaki sposób produkowane są te wypieki. Wszystkie z nich opierają się natomiast na starannie przygotowanych recepturach i metodach. Jak więc powstają różnego rodzaju rogaliki? W jaki sposób uzyskiwany jest ich charakterystyczny kształt? Odpowiadamy w artykule!

Przygotowanie ciasta na rogaliki

Pierwszym etapem produkcji rogalików, podobnie jak wszystkich innych wypieków, jest przygotowanie odpowiedniego ciasta. W zależności od rodzaju rogalika może być ono mniej lub bardziej słodkie, a także posiadać w swoim składzie rozmaite dodatki. Bardzo ważne jest, by gotowe do dalszej obróbki ciasto miało delikatną i jednolitą konsystencję, a więc było pozbawione grudek mąki. Nie może być ono również za gęste ani za rzadkie, aby można było z niego łatwo formować pożądany kształt rogalika przypominający podkowę lub półksiężyc. Na tym etapie przygotowywane są także ewentualne nadzienia lub polewy, którymi mogą być wzbogacone wypieki.

Podział ciasta na porcje i formowanie rogalików

Następnym krokiem jest podział przygotowanego ciasta na porcje o określonej masie i zawijanie kęsów, by uzyskały odpowiedni kształt. Bardzo istotne jest przy tym, by każda sztuka była jednakowa. Produkty gotowe do sprzedaży muszą mieć bowiem identyczną objętość. Ważne jest także, by rogaliki miały tę samą formę oraz były równe.

Ręczne wytwarzanie rogalików jest jednak długotrwałe i może skutkować niejednolitym kształtem wypieków. Dlatego w tym celu z pomocą przychodzą nowoczesne rogalikarki. Są to urządzenia, które automatycznie formują kęsy ciasta i zawijają je na kształt rogalików, nadając im estetycznego, powtarzalnego wyglądu. Co istotne, można zmieniać ich ustawienia, by odpowiednio dostosować m.in. ilość zwojów oraz grubość rogali.

Pieczenie

Ostatnim etapem podczas produkcji rogalików jest oczywiście ich pieczenie. Powinny być one wypiekane w odpowiedniej temperaturze przez określoną ilość czasu, by były rumiane i lekko chrupiące z wierzchu, a jednocześnie mięciutkie w środku. Szeroki wybór nowoczesnych pieców i innych urządzeń piekarniczych znajdziesz w ofercie renomowanych firm, takich jak Guz Technika Piekarnicza.

Wykorzystując takie maszyny w codziennej pracy piekarni, nie tylko przyspieszysz produkcję wypieków, ale też sprawisz, że będą one miały piękny, powtarzalny kształt oraz pyszny smak. Dostępne sprzęty cechują się szerokimi możliwościami zmiany parametrów, a także dostosowywania ich pracy do konkretnych produktów. Dzięki temu produkcja rogalików i innych wypieków będzie bardzo sprawna i wygodna.

 

 

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.