Urządzenia rejestrujące temperaturę w samochodach dostawczych
Samochodowe agregaty chłodnicze to obowiązkowe wyposażenie pojazdów przewożących produkty spożywcze, które muszą być przechowywane w określonych temperaturach na każdym etapie łańcucha dostaw. Do kontroli temperatury służą urządzenia rejestrujące — do doraźnych pomiarów wykorzystywane są termometry i pirometry, a bardziej zaawansowane systemy pomiarowe umożliwiają zapis zmierzonych wartości.
Rejestratory temperatury dla samochodów dostawczych
Jak wspomniano wcześniej, do doraźnych pomiarów wykorzystuje się termometry i pirometry. Do oceny temperatury przewożonych produktów wykorzystywane termometry z sondą a pirometry służą do kontroli powierzchni przewożonych produktów. Bardziej zaawansowane rejestratory temperatury pozwalają na dokonanie standardowego pomiaru, ale także rejestrują dokonane pomiary w pamięci wewnętrznej. Tego typu urządzenia oferuje serwis samochodowych agregatów chłodniczych Full Cool z Garbowa. Dane pomiarowe udostępnione mogą zostać poprzez wydruk bezpośrednio z urządzenia – taką funkcję mają termografy, czyli rejestratory z drukarką. W pozostałych przypadkach pliki są eksportowane do komputera.
Standardowe urządzenia montowane są na zewnątrz naczepy chłodniczej. Niektóre modele mają funkcję alarmu i informują o przekroczeniu zaprogramowanych wartości. Zaletą takiego rozwiązania jest możliwość ciągłej kontroli temperatury. Dostępne są także rejestratory z bezprzewodowymi czujkami.
Wymogi prawne dotyczące przewozu produktów spożywczych
Towary chłodnicze wymagają przewozu w temperaturze regulowanej. Mowa o produktach mrożonych i głęboko mrożonych oraz artykułach, które składowane są w chłodniach. Transport w warunkach chłodniczych realizowany jest z zastosowaniem samochodowych agregatów chłodniczych, które mają zapewnić stałą temperaturę w przestrzeni ładunkowej. Dąży się bowiem do wyeliminowania czynników, które mogłyby negatywnie wpłynąć na jakość przewożonych produktów spożywczych. Zbyt wysoka lub zbyt niska temperatura powoduje, że żywność staje się niezdatna do spożycia. Załadunek produktów dopuszczalny jest wyłącznie do schłodzonego pojazdu do temperatury odpowiedniej dla określonych grup produktów. Przy każdym transporcie chłodniczym wymagana jest ściśle określona dokumentacja, między innymi certyfikat ATP.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana